אופן הטיפול בדג שנתפס

אז בשעה טובה תפסנו דג יפה. מה עושים איתו ואיך שומרים עליו בצורה איכותית ?
במדריך זה נסביר מהו האופן הנכון לטפל בדג בכדי לשמור על איכות בשר וטריות מרבית.

מרבית הדייגים שתפסו דג ישמרו אותו באחד מהדרכים הבאות:
– השלכה לדלי מלא בחציו במים מהים עם דגים גוססים/מתים נוספים.
– ישימו אותו בשקית ניילון בתיק
– ישחילו אותו על השחילר שלהם.

אמנם דרכים אלו פשוטות ויעילות אך הן פוגעות באופן משמעותי באיכות הדג ובהנאה שלנו ממנו בארוחה בה יוגש.
חשוב להבין את התהליכים שעוברים על דג שנתפס על מנת שנוכל לנהוג בהתאם ולשמור על איכות הדג.
מדריך זה נכתב בסיוע גולשים בקבוצות דיג בווטאסאפ.

דג שנתפס נכנס למצב קיצוני של לחץ. בזמן הזה הדג מפריש כמויות גבוהות של קורטיזול וחומצה לקטית מה שהופך את בשרו להרבה פחות איכותי, נוקשה ולא טרי. בנוסף הדם שנספג בבשר הדג הופך את הבשר לחומצי ומקצר את חיי המדף של הדג.

פעם היינו תופסים דג ומשאירים אותו לפרפר למוות שעות בשקית או בדלי עם מים דלוחים שגורמים לדג להתקלקל. זו הדרך הכי לא מתאימה לטיפול בדג! כי כך נקבל דג מאוד לא איכותי ואם ננסה לטעום ממנו במצב נא מייד נרגיש בטעם הלוואי.

ישנה דרך מסורתית בתרבות היפנית שנקראת ikejime (איקי ג’ימי) שמתארת טיפול נכון בדג.

השיטה מבוססת על השלבים הבאים:

  1. הימום הדג על מנת שנוכל לטפל בו בנוחות – מומלץ לתת מכה חזקה מאוד בראש מעל העיניים עם מקל גדול או מוט מוצק אחר. זה יגרום לדג לאבד את ההכרה ולהירגע.
  2. הריגה מיידית של הדג (בתוך דקה מהרגע שהוצאנו אותו מהמים) באמצעות החדרת עצם חד למרכז הגולגולת שנמצא כמה מ”מ מאחורי העיניים והזזתו על מנת להרוס את מוח הדג, או קריעת מערכת העצבים הראשית בעזרת צינור פלדה דק שמחדירים למערכת העצבים. פעולה זו חשובה על מנת שמערכת העצבים תפסיק לשלוח אותות מצוקה לשאר חלקי הגוף שיפרישו עוד קורטיזול וחומצה לקטית.
    במדריך PDF זה ניתן לראות הדגמה היכן הנקודה המדויקת במרכז הגולגולת:
    http://www.ikijime.com/wp-content/uploads/2013/07/ikijime_brch_offshore.pdf
  3. חיתוך זימים + זנב
    בדגים ממשפחת הטונות/פלמידות וכו’ מומלץ גם לנקז את הדם על ידי החדרת סכין מאחורי סנפיר הצד באלכסון לכיוון חזית הדג.
    אם פגענו בנקודה הנכונה הדג ידמם באופן מסיבי ויאבד את כל הדם שלו בצורה מהירה מאוד שתחסוך לדג סבל ולנו פגיעה באיכות הבשר.
    ניתן לדעת שהצלחנו בשלבים הקודמים אם הדג מת מיד ונהיה רפוי (יתכנו עוד מעט פרפורים לא רצוניים של הדג בגלל העצבים).
  4. שטיפה מהירה של הדג במים (עדיפות למים מתוקים אך אם אין אז גם מי מלח זה בסדר).
    אם קיימת אפשרות אנחנו גם ממליצים בחום לנקות את הדג כבר בשלב זה (הסרת קשקשים ואיברים פנימיים).
    פעולה זו גם תתרום לשמירה על איכות הדג ותחסוך לנו ולמשפחתנו הרבה לכלוך בכיור הביתי (שגם תתרום לנכונותם לתחביב שלנו).
  5. אחסון בקרח/מי קרח עד סוף הדיג. – מומלץ להכין קרחונים גדולים בחינם (לדוגמא במיכלי קוטג’) שנוכל להשתמש בהם כקרחונים עבור הדגים ויתר השתיה/המזון שלנו שדורשים קירור.

כפי שהסברנו, הריגה מהירה של הדג תקטין את הסבל שלו ותשפר את איכות הבשר שלו.

דיג מוצלח.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Leave the field below empty!