דיג עם קפיץ

קפיץ הוא פתרון טוב למי שרוצה לתפוס הרבה דגים.
שיטת דיג זו מתאימה למים מתוקים וגם למלוחים.
הקפיץ הוא סליל מתכת עליו מלבישים פתיון רך (בדרך כלל בצק/פילוטה).
לקפיץ עצמו קשורות קרסים רבות, קטנות בדרך כלל, אשר נועדו לתפוס את הדגים שבאים לאכול את הפיתיון.

ניתן לעבוד עם קפיץ בכל מקום, למעט בנחלים עם זרימה מהירה או בים סוער מאוד.

ניתן להוציא כמעט את כל סוגי הדגים על קפיץ (מושטים, קרפיונים, ביניות ושפמנונים בכנרת, סרגוסים, כחילות, בורים ואראסים בים התיכון).

ההגיון מאחורי הקפיץ הוא שישנה כמות גדולה של פתיון במים ומגיעים דגים רבים.

בהמולה הדגים פחות בררניים ויתנפלו על הקפיץ וכך יבלעו גם את הקרסים או שיתקעו בהן.

חלק גדול של הפתיון בתוך הקפיץ הוא לא נגיש לדגים ולכן ההמולה סביבו תימשך גם כאשר הפתיון שעל הקרסים יפול – ולכן נוכל לתפוס דגים גם כאשר אין פתיון על הקרסים עצמן.

אופן הדיג עם קפיץ

  • סידור הריג: חוט ראשי כ-15 ק”ג טסט, סוויבל משולש איכותי או לולאה שמתפצלים ל:
    • משקולת קטנה למדי כ-30 גרם(בים עובד אפשר לשים יותר כבדה ע”פ הצורך).
    • החוט של הקפיץ, לא קריטי המרחק, כ-20-50 ס”מ מהמשקולת.
  • את הקפיץ ממלאים בתערובת פיתיון(מפורט בהמשך), גם על הקרסים שם פיתיון ומצמיד את הקרסים לתערובת על הקפיץ מבחוץ.
  • הקפיץ צריך לשבת בעומק מרבי ככל הניתן.
  • מומלץ לנסות ולאתר בורות – שם מסתתרים הדגים.
  • יש להשאיר את הקפיץ במים וחוט מתוח בעדינות.
  • אין צורך למשוך שהדגים מתחילים לאכול. יש להמתין שהדג/ים ינעל/ו.
  • לאחר שהדג ננעל ניתן לגלגל חזרה או לחלופין להמתין עוד כדקה-שתיים על מנת לאפשר לנוספים להיתפס ו/או לתת לדג שכבר נתפס הזדמנות להיטרף על ידי דג גדול יותר שבוודאי נמצא בסביבה בגלל ההמולה סביב הפיתיון במים.

תערובות פיתיון מומלצות

למים מתוקים

1 -לטורפים (שפמנונים):כוס אוכל של חתולים עם כוס וחצי מים רותחים שיתרכך, מוסיף 4 כפות סוכר, חצי בקבוקון תמצית וניל ו 2 כפות שמן דגים (מיץ של סרדינים לדוגמא. בחו”ל יש שמן ייעודי), נותן לתערובת לנוח חצי שעה שתספוג את הכל. אחרי זה מוסיף ¾ כוס קמח תירס ו-¾ כוס סולת. וזה נהיה קשיח יחסית. אם לא קשה אפשר להוסיף עוד סולת.

2 – קרפיונים: כוס אוכל של חתולים עם כוס וחצי מים רותחים שיתרכך, מוסיף 4 כפות סוכר, בקבוקון שלם של תמצית וניל, נותן לתערובת לנוח חצי שעה שתספוג את הכל. אחרי זה מוסיף ¾ כוס קמח תירס ו-¾ כוס סולת. וזה נהיה קשיח יחסית. אם לא קשה אפשר להוסיף עוד סולת.

הערות לדיג במים מתוקים:

  • מומלץ לשים על הקרס למטה 2 חתיכות תירס וחתיכה של בויל בצורת תירס (מזויף).
  • יש להשתמש בציוד מסיבי (מומלצת חכה שני חלקים, רולר חזק וחוט 15 ק”ג לפחות משום שגם דגים גדולים מאוד עלולים להיתפס).

למים מלוחים

3 – בורים ואחרים: לוקחים פיתות (אפשר גם יבשות) ומרטיבים אותן במעט מים. לשים היטב עד שנהיה מעין בצק אחיד ועמיד למדי (לא רך מדי או מתפורר). את התערובת שנוצרה שמים בקפיץ.

4 – תערובת כללית – לכל מיני דגי סלעים למיניהם: שאריות לחם כמה שיותר יבש בתוספת מעט מים, שמן מהטונה, סוכר ווניל

5 – פילוטה – לכל סוגי הדגים – תערובת של קמח ודגים. ניתן לקנות מוכן או להכין בעצמכם (לחצו כאן למאמר כיצד להכין).

 

לנוחיותכם סרטון הדרכה מאת ליאור גכמן:

 

המאמר נכתב בסיוע יואב מוסקוביץ.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Leave the field below empty!